Till innehållet

Vöfab vinner årets byggnadspris

Årets byggnadspris

Fr v: Karin Hård, Arkitektbolaget, Thomas Svensson, Micropower, Lars-Åke Andersson GBJ-bygg, Christer Carlsson, Vöfab, Oskar Årevall, LBE Arkitekter, Katarina Svensson, projektledare, Cecilia Bodelsson Rydberg, Peab, Håkan Jönsson Peab.

Årets byggnadspris går till förskolan Äventyret och Micropower tar hem årets träbyggnadspris. Det offentliggjordes under kvällens prisutdelning på Växjö kommun.

- Förskolan Äventyret tilldelas årets byggnadspris för den goda arkitekturen och det hållbara perspektivet i utformningen. Förskolan Äventyret är en förskola där verksamhetsidén bygger på att använda naturen som lärmiljö och vad passar då bättre än en förskola byggd i trä, säger Rickard Karlsson, (L), byggnadsnämndens ordförande.

Motiveringen för förskolan Äventyret, vinnare av byggnadspriset:

”Förskola väl anpassad till den omgivande naturen. Fint komponerade fasader och fönsterpartier där klart gula fönster och dörrar fångar blicken i träets neutrala och naturliga färgskala. God arkitektur med ett hållbart perspektiv samt med kvalitet och omsorg i utformningen.

En förhållandevis stram och enkel form ges en spänning med det sluttande solskyddande skärmtaket som också smalnar av mot marknivå.

Tilltalande byggnad i massivträ som smyger sig in mellan träden och utnyttjar platsen så väl, ger en enastående fin kontakt mellan fönster, himmel och tall.”

Byggherre: Vöfab
Byggentreprenör: Peab
Arkitekt: LBE Arkitekter

Årets träbyggnadspris går till Micropower

- Micropower tilldelas årets träbyggnadspris för sin innovativa kontorsbyggnad som både interiört och exteriört låtit träet ta plats och drar nytta av materialet i sin arkitektur. Hela fastigheten har fokus på hållbarhet med gröna teknologin och utemiljö som är framtagen för att främja den biologiska mångfalden, säger Anna Tenje, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Motiveringen för Micropower, vinnare av träbyggnadspriset:

” Micropower har med tydliga önskningar och samverkan med entreprenör och arkitekt använt trä på rätt sätt där det gör nytta och skapat en ljus, trivsam och modern arbetsplats som visar att trä och träbyggnader är uppskattade som kreativa utrymmen för framtidens företag.

Det är verkligen betydelsefullt att man använder träbyggnadstekniken till att symbolisera och manifestera den nya gröna teknologin, och att göra det på ett så fint och ambitiöst sätt både inifrån och ut och inkludera vikten av den biologiska mångfalden genom stora och tilltagna yttre blomsterrabatter som omger huset och blir blickfånget ut genom fönstren från insidan.”

Byggherre: Micropower
Arkitekt: Arkitektbolaget
Byggentreprenör: GBJ Bygg

Övriga nominerade
Övriga nominerade till byggnadspriset var Vårdbyggnader för Vuxenpsyk & Habiliteringen, Sigfridsområdet, Örnen 28, 33, 34 bostäder i Folkparken och förskolan Äventyret. Till träbyggnadspriset var förutom Micropower även Anders Persson, förskolan Äventyret och Arkitektbolaget nominerade.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 oktober 2021