Till innehållet

Växjö stations- och kommunhus nomineras till Årets Bygge 2022

Växjö stations- och kommunhus

Foto: Anders Bergön

Växjö stations- och kommunhus är en av tre finalister till tävlingen Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter. Tävlingen arrangeras av Byggindustrin och vinnaren utses i mars.

”Växjös nya stationshus är en signaturbyggnad och naturlig samlingspunkt i staden. Helt i trä förstärker den stadens träprofil sedan tidigare” står det att läsa i tidningen Byggindustrin som utser Årets Bygge 2022.

- Att vara nominerad i denna prestigefyllda tävling är ett bra betyg på att Växjö stations- och kommunhus är helt rätt i tiden. Byggnaden är en viktig del i kommunens utveckling och ett attraktivt besöksmål som är värt att besöka för alla. Växjö stations- och kommunhus är något vi alla ska vara stolta över, säger Monica Skagne, kommunchef.

- Projektet har vi genomfört på uppdrag och i nära samarbete med Växjö kommun, Skanska och Jernhusen. Tillsammans har vi lyckats få till detta bygge med mycket glaspartier och träkonstruktioner. Projektet var även väldigt unikt under byggnationstiden då vi satte upp ett stort väderskydd som gav ett bra arbetsklimat och som i sin tur väckte stort intresse, berättar Christer Carlsson, vd Vöfab.

- Att tillsammans med Växjö kommun haft möjligheten att skapa en station och knutpunkt för det kollektiva resandet i region Kronoberg är spännande. Att byggnaden nu dessutom är nominerad till Årets Bygge känns extra bra, säger Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

Växjö stations- och kommunhus stod färdigt i februari 2021. I maj skedde inflyttningen i kommunhuset och stationen öppnade upp för resenärer i september 2021.

Årets Bygge delas ut under Construction Summit i Stockholm den 24 mars 2022.

Växjö stations- och kommunhus nomineras till Årets Bygge 2022. Länk till annan webbplats.

Fakta om tävlingen Årets Bygge

Årets Bygge är byggbranschens tävling som vill lyfta fram alla aspekter och alla aktörer i ett framgångsrikt byggprojekt. Alla projekt granskas utifrån fem kriterier; arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Projekten är uppdelade i sex kategorier: samhällsfastigheter, industri/logistik/butik, bostäder, hotell och kontor, infrastruktur och renovering. En vinnare utses i varje kategori, samt en samlad totalvinnare.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 januari 2022