Till innehållet

Så kan du minska din elanvändning

Just nu är elpriserna höga, vilket oroar många. Genom att använda elen smart och inte mer än vad som behövs kan vi tillsammans få ned elkostnaderna och minska risken för att elproduktionen inte ska räcka till.

Studier visar att minskad elanvändning är det snabbaste sättet att få ned elpriserna i Europa och södra Sverige. Om vi tillsammans får ned efterfrågan på el med 5 procent skulle priserna kunna vara tillbaka på samma nivåer som hösten 2021.

Energimyndigheten Länk till annan webbplats. och Växjö energi Länk till annan webbplats. har samlat flera bra energispartips som du kan ta del av

Här hittar du fler smarta tips för att minska din elanvändning:

Energikoll av verksamheten och arbetsrutiner

För att upptäcka vad som drar energi när det inte behövs kan man göra en energikoll efter att verksamheten har stängt och ingen personal är kvar. Ni går då igenom lokalerna för att se om det finns utrustning som kan stängas av och lampor som kan släckas. Ni kan även se över era arbetsrutiner för att se ifall det finns något ni kan göra annorlunda för att minska elanvändningen.

Anpassa kyl och frys

Kontrollera temperatursättningen och ställ in kyl till +5 grader och frys till -18 grader. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. För varje grads minskning av kylan minskar energiförbrukningen med 10 procent för kylen och 7 procent för frysen.

Använd eco-program

Använd energisparprogrammen när ni kör diskmaskiner, tvättmaskiner etc och se till att fylla upp dem innan användning.

Stäng av och dra ut laddare

Stäng av teknisk utrustning när den inte används, den drar el även när den är i standby läge. Dra ut laddarna från eluttaget. Laddare drar ström även när den inte används. Genom att koppla in apparaterna till ett grenuttag kan du enkelt stänga av alla apparater på samma gång.

Stäng dörrar och fönster

Om du har rum som inte används kan du sänka värmen i dessa. En lagom underhållstemperatur ligger på cirka 10–15 grader. Genom att sänka värmen med 1 grad kan du spara uppemot 5 procents energi. Se till att inga möbler står framför element, det hindrar värmen från att cirkulera i rummet och mer värmeenergi än nödvändigt går åt.

Gör medvetna val

Tänk efter före du gör ett inköp och hur du använder utrustning. Vid inköp av elektrisk utrustning se över produktens energibehov och välj energisnålt. Undvik använda dörröppnare och hissar om du har möjlighet och kan. Släck när du lämnar ett rum.

Sänk inomhustemperaturen

Om du har rum som inte används kan du sänka värmen i dessa rum. En lagom underhållstemperatur ligger på cirka 10-15 grader. Genom att sänka värmen med 1 grad kan du spara
uppemot 5 procents energi

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2022