Till innehållet

Skola och förskola

Vöfab har huvudansvaret för lokalförsörjningen för Växjö kommun och ansvarar för ett 130-tal fastigheter med en sammanlagd yta på cirka 346 000 kvadratmeter. Vöfab ansvarar inte bara för byggnaderna utan även för utemiljön och all fast monterad utrustning.

Hela skolgården är barnens "arbetsplats" och rektorn/förskolechefen har enligt arbetsmiljölagen ansvar för skyddsfrågor inom hela skol- eller förskolområdet. Vöfab ansvarar för den fasta lekutrustningen och ingen lös lekplatsutrustning får förekomma.

Vem som gör vad på fastigheten, hyresvärden eller hyresgästen, styrs av hyresavtalet och kan variera beroende på vilken lokal det gäller.

Bommar vid skolgårdens infart ska vara stängda och låsta för att förhindra olyckor på dagen och inbrott på natten.

Transporter över skolgården får endast ske om:

  • Fordonet har låg hastighet – gånghastighet!
  • Varor ska levereras.
  • Någon går vid sidan om och bevakar när det är större transportfordon och vid backning.

Fordon ska parkeras på skolans/förskolans parkeringsplatser eller tillfälliga platser som Vöfab har anvisat.

EU:s lekplatsstandard

Enligt EU:s lekplatsstandard får Vöfab som markägare endast ha föremål som är godkända på sin mark. Verksamheten får heller inte placera ut föremål som till exempel SJ-pallar, kabeltrummor och däck. Anledningen är att de inte uppfyller miljökrav, och inte heller försäkringskraven.

Tillsyn och funktionsbesiktning av lekplatserna sker flera gånger om året, och en årlig säkerhetsbesiktning utförs av en certifierad besiktningsman med en efterföljande juridisk dokumentation.

Har du några synpunkter eller upptäcker något fel på vår lekplatsutrustning, så är du välkommen med en felanmälan till oss.

Våra lekplatser i Växjö kommun (pdf) , 172.8 kB.

Vöfab ansvarar inte bara för fastigheten utan även för skötsel av marken runt om dem. Till största delen anlitar vi markskötselentreprenörer för detta.

Sommarhalvåret

Under sommarhalvåret sköter vi marken så att den är tillgänglig, snygg, och välvårdad. Vi ser också till att lekutrustningen är kontrollerad och besiktigad.

För allas trivsel är vi måna om att det ska vara rent och snyggt kring våra byggnader. Det är också ett gemensamt ansvar, så observera att det är förbjudet att röka inom fastighetens område.

Vinterhalvåret

Vöfabs fastigheter ska vara säkra platser att vistas på även vintertid. Våra fastighetsskötare och tekniker ansvarar för snöröjning och halkbekämpning till och vid entréer, så att det är framkomligt och säkert.

När det faller mycket snö på en gång hinner vi inte vara på alla ställen samtidigt, eftersom vi har många entréer att ta hand om. Vi har en turordningslista där vi i prioriterar förskolor och fastigheter där personer med nedsatt funktionsförmåga är hyresgäster. Detsamma gäller vid halka - vi jobbar på så fort vi kan.

Till övriga ytor har vi anlitat markskötselentreprenörer som i huvudsak plogar och sandar nattetid. Vi undviker maskinplogning under skoltid, men om det är nödvändigt är vi noga med att entreprenörerna följer våra säkerhetsföreskrifter.

Rökförbud gäller på våra skolor och förskolor, samt på skolgårdar och motsvarande områden utomhus. Det gäller även i våra offentliga byggnader där allmänheten har tillträde, såsom kultur- och idrottsanläggningar.

Rökförbudet gäller även:

  • utanför entréer till rökfria lokaler och utrymmen som allmänheten har tillträde till
  • på inhägnade platser avsedda för idrottsutövning
  • lekplatser dit allmänheten har tillträde

Det finns undantag från förbudet på några fastigheter, där vi har avsatt utrymme för rökning.

Vi följer gällande tobakslag Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkterLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Vöfab jobbar på flera olika sätt för säkra miljöer i fastigheterna, så att du som vistas där ska känna dig trygg.

Några exempel på vad vi gör

  • Påverkar materialval vid ny- och ombyggnad och bygger lastkajer med portar, för att minimera brandrisken.
  • Samarbetar med andra aktörer för trygghetsvandringar.
  • Har ett aktivt samarbete med polis och bevakningsbolag.
  • Installerar övervakningskameror på flera av våra fastigheter.
  • Monterar slagtåligt glas och slagtålig film i fönster.
  • Installerar inbrottslarm och brandlarm i takfot.
  • Säkrar glas i förskolor och skolor.
  • Samtlig personal är instruerad och godkänd på rätt nivå när det gäller elsäkerhet.
  • Flyttat papperskorgar och satt igen postfack med mera.

Brandsäkerhet

Vöfab följer försäkringsbolagets föreskrifter när det gäller att förebygga risken för anlagda bränder på fastigheterna. Vi har därför monterat ner föremål som papperskorgar och soptunnor som placerats sex meter eller kortare avstånd från husfasaden. Vi har därefter placerat ut nya på lämpliga ställen.

Brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att arbeta organiserat med att planera, utbilda, öva, dokumentera, kontrollera och följa upp brandskyddsarbetet i en byggnad eller verksamhet. Både vi som äger och du som har verksamhet i Vöfabs lokaler är skyldiga att arbeta systematiskt med brandskydd. För att bli framgångsrika krävs det att vi samarbetar.

Skadegörelse

Vöfab ansvarar oftast för skadegörelse som sker utomhus. Kontakta fastighetsskötaren/teknikern om du upptäcker skadegörelse. Skadegörelse inomhus är hyresgästens ansvar.

Minskad skadegörelse skapar tryggare och trevligare miljöer, därför investerar vi både tid och pengar i skadeförebyggande åtgärder. Vi lägger också mycket tid och pengar på att reparera och sanera efter skadorna. Pengar och tid som vi hellre vill lägga på att förbättra miljön för de människor som vistas i våra lokaler.

Kamerabevakning

För att förebygga brott har Vöfab installerat övervakningskameror på ett flertal fastigheter. Bilderna sparas i 30 dagar och vi visar dem endast för polisen. Det sker i samband med att de begär ut bilderna vid misstanke om brott.

Vi vill att våra byggnader ska vara tillgängliga för alla och vi har inventerat tillgängligheten i en stor del av våra fastigheter. Detta ligger sedan till grund vid om- och tillbyggnader.

Ibland finns det hinder, och för att hjälpa till inför ett besök i Vöfabs lokaler har vi inventerat och sammanställt tillgängligheten i några av våra mest besökta byggnader. Det finns nu publicerat i TD, Tillgänglighetsdatabasen, en nationell och internationell databas som beskriver tillgängligheten i byggnader.

TD, Tillgänglighetsdatabasen Länk till annan webbplats.

Här finns information om tillgängligheten i husen, och i en del fall hur du tar dig fram till dem. Utgångspunkten är att med bilder, mått och uppgifter beskriva hur lokalen eller utemiljön ser ut.

Vöfabs hyresgäster är till största delen Växjö kommuns förvaltningar. I de hyrorna ingår 120 kr/kvadratmeter och år, som ska gå till underhåll av fastigheten. Undantag är simhallen som har 125 kr/kvadratmeter och år. För våra externa hyresgäster varierar summan beroende på hur avtalet ser ut.

Underhållspengen är årsvis och går inte föra över till nästa år ifall arbetet inte blir gjort. Vi budgeterar även en liten summa för akut underhåll. Vöfab börjar arbetet under hösten med att göra en underhållsbudget till nästa år.

Så här ser gången ut för att ta fram en underhållsplan

  1. Vår projektgrupp och fastighetsservice tittar tillsammans på underhållsbehovet och planerar underhållet på fastigheterna.
    - Behovet av underhåll prioriteras inom fastigheten.
    - Inom planen för respektive förvaltning kan pengarna flyttas mellan fastigheterna beroende på behovet av underhåll.
  2. Vi presenterar och diskuterar ett förslag på underhållsplan för respektive förvaltningsledning.
  3. Förvaltningsledningen godkänner underhållsplanen efter eventuella justeringar. I samband med större underhåll blir det ibland också en investering som förvaltningen får betala för. Kostnaden läggs på hyran.
  4. Vår projektgrupp eller fastighetsservice beställer jobben.
  5. Vid oförutsedda behov måste vi ibland prioritera om underhållet och kan då inte följa planen.

Vid Vöfabs fastigheter erbjuder vi en grundnivå på sortering av avfall. Mindre variationer kan förekomma beroende på verksamhetens art eller platsbrist i miljörummet.

Ansvar för ordning i miljörummet

  • Ansvar för ordning och städning i miljörummet ligger på verksamheten.
  • Entreprenören tar endast med avfall som ligger i kärlen och inte sådant som ligger/står på golvet eller om kärlet är överfullt.

Mer information om vöfabs miljöarbete

Vi arbetar ständigt med att det ska vara rätt temperatur och inomhusklimat i våra byggnader. Anledningen är inte bara att spara energi. Studier visar att rätt temperatur också är viktig för inlärning och koncentration.

Vöfab följer Växjö kommuns energiplan och har ett långsiktigt mål att spara energi. På företaget finns en energi-och inneklimatgrupp som dagligen arbetar inom området.

Vi bygger också om och underhåller våra byggnader för att minska energiförbrukningen. Det kan bland annat innebära ny ventilation, fönsterbyte och tilläggsisolering. Vid nybyggnation tas alltid hänsyn till framtida energiförbrukning.

Alla måste hjälpa till med att minska energiförbrukningen

Vad kan då du som vistas i våra lokaler göra? I första hand är det att släcka lampor och stänga av datorn och andra maskiner när du går ut från rummet.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 augusti 2024